חפש

גן ילדים - מעל 5 ילדים, משפחתון - עד 5 ילדים
ליד

לדוגמא: מעפילי אגוז 6 רחובותחיפוש מתקדם
מאמרים בהרחבה - תזונה נכונה בגיל הרך
 
 
הנושא: על ילדים ואוכל
מאמר מס'  2
 
מהרגע שנולדו, ילדים מצויים בתהליך גדילה והתפתחות בו גופם בונה איברים ורקמות, מחזק מבנים קיימים, בונה ומאריך עצמות, שיניים, שיער ועור, מפתח את המוח ומערכת העצבים, בונה מערכת חיסון ועוד.

הגוף צריך לתהליכים האלו עזרה מהמזון, שהוא ספק האנרגיה, אבני הבניין והויטמינים והמינרלים החיוניים כ"כ.

בתחילה מזונו של הילד מצומצם מאד, ישנם מעט דברים שהוא יכול או מוכן להכניס לפיו. אך עם הזמן הילד מוכן להוסיף עוד ועוד מזונות ונוצרות יותר אפשרויות גיוון לארוחותיו. ככל שהוא גדל ניתן לשתף אותו בתהליך בחירת והכנת המזון, מה שיכול, לעיתים לעודד אותו לאכול עוד דברים, בגלל שהוא הכין אותם לבד.

כבר מההתחלה יש לדאוג שהילד יאכל מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה, במיוחד אם המבחר מצומצם.

להנקה יש יתרונות רבים מכל האספקטים והיא מומלצת באופן בלעדי עד גיל ½ שנה. לאחר מכן כשמתחילים להוסיף אוכל, רצוי שיהיה זה אוכל טבעי וטרי ולא מזון מוכן לתינוקות. עדיפות ניתנת למזון אורגני.

מזונות כמו ירקות מבושלים, דייסות קוואקר ואורז, חלב שקדים (משקדייה ומים), טחינה או חלב שומשום ופירות בשלב קצת יותר מאוחר, הם בעלי ערך תזונתי גבוה ויעזרו לילד בתהליך התפתחותו. חשוב! סויה ומוצריה ניתן להכניס לתפריט רק לאחר גיל שנה, מאחר ומערכת העיכול של התינוק עדיין אינה מפותחת דייה ואינה יכולה לעכל את הסויה כראוי. יכולים להיווצר גזים והתנפחויות.

בשלב הבא ניתן להכניס לתזונה יותר ויותר דברים, כמו דגנים מבושלים, פירות טריים, עדשים, טופו, עוף. בהמשך מוסיפים עוד דברים, לפי מוכנות הילד לאוכל.

חשוב לא להרגיל את הילד לדברים המומתקים באופן מלאכותי ולתת לו מתוקים "טבעיים", כמו תמרים, פירות יבשים, דבש, מולסה, אבקת חרובים. ניתן להחליף קקאו ושוקולד עם מוצרי החרובים, אם יוקנו לילד הרגלי אכילה נכונים כבר מגיל צעיר, יהיה לו קל יותר לאכול מזון טבעי יותר גם בעתיד, לעומת המזונות המעובדים עתירי הסוכר, מלח, שמן וכו'. ימנעו גם מצבים של חוסר/ עודף משקל.

מאותה הסיבה חשוב גם להרגיל ילדים לארוחות מסודרות, בהן כל המשפחה (או חלק ממנה) אוכלת ביחד בזמן שמוגדר כ"זמן הארוחה". בין הארוחות ניתן להוסיף מספר ארוחות ביניים, אך אין הכוונה ש"נשנושים" אלה חייבים להיות ג'אנק פוד, הם יכולים להיות מורכבים גם הם מאוכל בריא; כמו פירות טריים או יבשים, אגוזים וזרעים לא קלויים, חלב שקדים/ סויה/ אורז/ שומשום ממותק בדבש/ מולסה/ תמרים ועוד, יוגורט עזים עם אבקת חרובים ובננה, מאפינס/ עוגיות/ עוגה על בסיס קמח מלא ומוצרים טבעיים, לחם מחיטה מלאה עם ממרח אבוקדו/ גבינת עזים/ ממרח שמן זית ועשבי תיבול/ ממרח טופו שום-שמיר ועוד.

אפשר ורצוי להיות יצירתיים באוכל- זה רק יגביר את התעניינותם של הילדים.

אם רואים שהילד לא מוכן לאכול הרבה דברים ודבק במגוון מצומצם של מאכלים, ניתן לשדרג את אותם המאכלים. למשל, לפירה תפו"א הרגיל אפשר להוסיף בטטה/ גזר/ דלעת/ בצל/ סלק ו/או "הפתעות" כמו ירקות חתוכים, טופו, אגוזים וזרעים, נבטים ועוד. אפשר גם להוסיף דברים שקשה להבחין בהם, לפי הטעם, אך יש להם ערך תזונתי רב, כך שבלי שהילד יידע, הוא מקבל תוספת מזינה, למשל שמרי בירה, נבט חיטה, שקדייה, טחינה, יוגורט או מעט גבינת עזים, חלב סויה ועוד. לקציצות בשר רגילות אפשר להוסיף בטטה, מנגולד, תרד ושאר ירקות.

אפשר ליצור משחקים רבים הסובבים סביב אוכל, כמו לדבר על מה קורה לאוכל כשנכנס לגוף, לצייר דברים הקשורים באוכל, לקשט אוכל באופנים שונים, להכניס הפתעות למאכלים, להתייחס לצבעים ולטעמים השונים שבאוכל. אפשר גם לחתוך לחתיכות בשר, גבינה, טופו, ירקות להפרידם לצלחות לפי סוגים וליצור שיפודים משילובי מאכלים שונים.

האפשרות של שילוב ילדים במטבח בתהליך הכנת המזון יכולה להשפיע על הילד לנסות מאכלים וטעמים חדשים רק בגלל שהוא עזר להכין אותם. ילדים נהנים מאד לשחק בבצק, לעשות צורות לעוגות, לשבור ביצים, למדוד רכיבים במתכונים, לקלף קלחי תירס, לזרוק שאריות לקומפוסט ובכל הזדמנות לעשות בלאגן במטבח.
קל להכין עם ילדים לחמים, עוגות ועוגיות, אוכל מוקפץ, סנדוויצ'ים, ממרחים ועוד.

מאת ורד לב,
נטורופתית N.D ומדריכת הנקה, בוגרת קורס יועצות ההנקה של בתיה דייויס IBCLC. עוסקת בייעוץ תזונתי פרטני, מתן הרצאות וסדנאות בנושאים הקשורים באורח חיים בריא, תזונה ובישול טבעי. הרצאות, סדנאות ומפגשים חד פעמיים ניתן לקיים באזור מרכז וצפון הארץ.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il

 
 
 
 
 
 
 
 
 
הנושא:  למה בריא יותר לאכול אורז מלא (חום) וקמח מלא?
מאמר מס'  1
 
 
גרעין האורז (אני כותבת על אורז, אבל זה אותו הדבר עבור אורז, חיטה וכו') מכיל:

• במרכזו את הפחמימות- אלו מספקות אנרגיה לגוף.
• קליפה שבה ישנם הסיבים התזונתיים וויטמינים ומינרלים. אלו מצפים את הגרעין ומגינים עליו ממחלות ומזג האוויר.
• נבט- הפוטנציאל להמשך החיים, בו יש שמן וויטמינים. כאשר הגרעין ינבט, הוא ישתמש במאגרים המצויים בנבט ובאנרגיה ממרכז הגרעין.
בתהליך עיבוד האורז- כשהופכים אותו מחום ללבן- מסירים את הקליפה ואת הנבט. מה שנותר הוא רק מה שהיה במרכז הגרעין, הפחמימות.

בכדי להתעכל בגוף, זקוקות הפחמימות לעוד כמה חומרים ביניהם אותם ויטמינים ומינרלים בדיוק שהיו שם מלכתחילה. אבל עכשיו הם הוסרו.... מה יעשה הגוף?
הגוף צריך את אותם ויטמינים ומינרלים ולכן הוא יחפש אותם וימצא אותם...בכל מיני מקומות בגוף.

זוהי בעיה, כי אותם ויטמינים ומינרלים לא נשמרים בכמויות גדולות בגוף, ואם הם כבר כן נשמרים הם מיועדים לדברים אחרים: לתפקוד המוח ומערכת העצבים, לתהליכי נשימה והפקת אנרגיה, לפעילות המערכת החיסונית, לשמירה על איזון הגוף ועוד.
מה יעשה הגוף? הוא חייב אותם!

הוא ישיג אותם  על חשבון אותם איברים ומערכות שזקוקים להם מה יישאר לנו?
אותן פחמימות שנותרו בגרעין האורז (זוכרת אותו?) מכונות "פחמימות ריקות" כי הן לא מביאות איתן את הויטמינים והמינרלים הנחוצים לעיכולן ועתה הגוף צריך לשדוד את עצמו.

בעקבות זה יהיה הגוף, בטווח הקצר והארוך, חשוף יותר למחלות חיצוניות כי התיפקוד שלו כבר לא יהיה אופטימלי.

חשוב להבין שמטרתו של המזון היא להזין את הגוף, כלומר לספק לו את אותם חומרים החיוניים לתיפקוד השוטף שלו.

בנוסף, אכילה של פחמימות ריקות תגרום להשמנה, כי אלו אינן פחמימות שיהיו פעילות בגוף, להיפך, הן תפרענה לפעילות הגוף והגוף ישים אותן במאגרי השומן.

השמנה, מעבר לזה שאינה נעימה לעין היא גם מסוכנת לבריאות. היא נחשבת לאחת המחלות הקשות של העולם המערבי המודרני.

השמנת יתר קשורה בסיכון גבוה יותר לבעיות לב וכלי דם, סוכרת, בעיות נשימה למיניהן, מחלות של מערכת העיכול, בעיות מפרקים למיניהן, סרטן ועוד.

וכל זה למה? ממה התחלנו? מאותו גרעין אורז שעבר עיבוד וליטוש והוסרו ממנו אותם חומרים חיוניים- הקליפה והנבט.

תחשבו על זה... איך לעשות את זה שיהיה יותר טעים?

• מאד ממליצה להשרות אורז מלא לכמה שעות, אפשר אפילו ללילה. זה משפיע לטובה על הטעם.
• כשמבשלים, לבשל עם כמות מדוייקת של מים, כך שהאורז ייצא "אחד אחד" ולא דייסתי.
2 כוסות מים על כל כוס אורז יספיקו.
• אפשר לחמם מעט שמן זית בסיר ו"לטגן" קלות את האורז לפני שמוסיפים את המים. השמן יצפה את גרעיני האורז ויעזור להם יותר להתבשל "אחד אחד".
זה הסבר קצת ארוך ואולי לא הכל יהיה לכם ברור. אתם מוזמנים לשאול אותי אם יש משהו שאינו מובן, אני אשתדל לענות 
 
 
מאת ורד לב,
נטורופתית N.D ומדריכת הנקה, בוגרת קורס יועצות ההנקה של בתיה דייויס IBCLC. עוסקת בייעוץ תזונתי פרטני, מתן הרצאות וסדנאות בנושאים הקשורים באורח חיים בריא, תזונה ובישול טבעי. הרצאות, סדנאות ומפגשים חד פעמיים ניתן לקיים באזור מרכז וצפון הארץ.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il
 
 
 
 
 
 
 
 


גני ילדים | גני ילדים לפי ערים | גני ילדים לפי שכונות | ספקים | הצהרת נגישות | הגננת – פורטל גני ילדים בישראל | Created by: Pixiesoft & Raz Marketing