במזון שאנו צורכים ובפרט בממתקים רבים אנו עדים להימצאות חומרים שנקראים בתעשייה
ובמשרד הבריאות צבעי מאכל. אך במציאות מרביתם אינם ראויים למאכל שם יותר מתאים חומר למחשבה לאקדמיה ללשון הנו צבעי מחדל ואת המחדל הזה רבים מאתנו צורכים.
האבסורד הוא שהצרכנים הכי טובים הם הילדים.
בישראל מותרים לשימוש צבעים רבים אשר בארה"ב ובמדינות נוספות הוצאו אל מחוץ לחוק. בפועל משרד הבריאות שלנו שאמור להיות אמון על בריאותינו מאפשר שימוש בחומרים מסוכנים. הנחמה היחידה היא שעל פי חוק בארץ היצרנים מחויבים לציין את
דבר הימצאות החומרים הללו על גבי האריזה.
כך שיש מקום לאופטימיות ויש לנו דרך לדעת מה אנו צורכים. כל שניתן הוא ללמוד לזהות ולהימנע עד כמה שניתן משימוש בצבעים הסינטטיים.
רשימת הצבעים הנה גדולה ורבה, גם אני לא זוכרת את כולה, אך ישנם צבעים שכיחים שאם נגלה מודעות ואחריות כלפי בריאותנו נלמד מהר מאוד להתרחק מהר. אצלי כבר יודעים בבית שיש ממתקים שאימא מרשה וממתקים שלא. וכפויי הטובה הקטנים שלי גם מלשינים על האבא שלהם.
בפעם האחרונה שהם חזרו מיום כייף בקניון הם דיווחו לי: "אימא את יודעת שאבא קנה לנו את הנחשים הצבעוניים שאת לא מרשה. האבא הנפלא שלהם הסתכל עלי במבט נבוך ואמר: "רק אחד קטן".
לכל מי שירצה להעמיק יותר ישנו ספר מומלץ : בריאות ותוספים במזון של ד"ר חיים
סדובסקי.
ריכזתי עבורכם את הצבעים העיקריים הן הגרועים והן הטבעיים, אז הנה הם לפניכם. צבעי מאכל סינטטים אשר אינם ראויים למאכל
E-102 |
צבע צהוב הנקרא טרטרזין -TARTRAZINE הוא המפורסם והשימושי ביותר לצערי. מצוי כמעט בכל הממתקים וגם במוצרי מזון מסויימים. שייך למשפחת זפת פחם, רבות דובר על היותו מסרטן, פוגע במוליכים שבין תאי העצב במוח וגורם לתופעות שונות ביניהן : היפראקטיביות,הפרעות קשב וריכוז, אלרגיות,אסטמה,מגרנות וכאבי ראש והרשימה עוד ארוכה ומדאיגה..
באריזות יהיה מצוין טרטרזין או מספרו E-102. |
E-104 |
צבע צהוב עלול לגרום לדלקות עור. מסוכן בעיקר לילדים. |
E-110 |
סנט ילו (SUNSET YELLOW) - צבע כתום שייך גם הוא למשפחת זפת פחם.
עלול לגרום להיפראקטיביות, הפרעות קשב, בעיות נשימה, אלרגיות, הפרעות עיכול. אסור לשימוש בארה"ב ובמדינות נוספות.במדינות בהן הואמותר לשימוש יש הגבלת כמות. |
E-127 |
אסור במדינות רבות ואינו מומלץ לשימוש. חלקם מאוד מסוכנים לילדים. |
E-126 |
אסורים במדינות רבות ואינם מומלציםלשימוש. חלקם מאוד מסוכנים לילדים. |
E-124 |
אסורים במדינות רבות ואינם מומלציםלשימוש. חלקם מאוד מסוכנים לילדים. |
E-123 |
אסורים במדינות רבות ואינם מומלציםלשימוש. חלקם מאוד מסוכנים לילדים. |
E-122 |
אסורים במדינות רבות ואינם מומלציםלשימוש. חלקם מאוד מסוכנים לילדים. |
E-128 |
צבע אדום, שייך לקבוצת צבעי אזו וזפת פחם,משמש בעיקר לצביעת נקניקים, נקניקיות והמבורגר- בחלק ממדינות העולם אסור לשימוש. ומי הצרכנים העיקריים של נקניקיות והמבורגר? ילדים כמובן. |
E-129 |
אדום אלורה, מצוי בממתקים רבים שייך למשפחת האזו, עלול לגרום לאלרגיות ולבעיות נשימה. |
E-132 E-133 |
צבע כחול אינם מומלצים לשימוש. |
E-151
E-153 |
צבע שחור מלאכותי מצבעי צפת פחם. עשויים להימצא בריבות בליקוריץ ובעוד מוצרים- אינם מומלצים לשימוש. |
E-173 E-174 |
צבעי אלומיניום וכסף- בסוכריות לקישוט עוגה של ילדים... בישראל לא מוגבלת כמותו במזון. מומלץ להימנע, חשוד כמסרטן. |
צבעי מאכל טבעיים
עלותם גבוהה לכן יצרנים רבים אינם ממהרים להשתמש בהם. אם כי כיום המודעות עלתה ועקב הביקוש ישנן חברות המשתמשות בהם בלבד.
E-100 |
(CURCUMIN) צבע צהוב טבעי העשוי מכורכום. |
E-140 |
כלורופיל-צבע מאכל ירוק |
E-150 |
צבע בגוון חום כהה (עלול לגרום לקשיי נשימה, פריחות, כאבי בטן). במינונים נמוכים אינו בעייתי. |
E-160 |
ישנם מספר סוגים. עשויים מפפריקה/ירקות עליים, אצות, אספסת, סרפד, גזר, עגבניות או מזרעי עץ טרופי בשם אנאטו (העלול לגרום אלרגיות אצל רגישים, מצוי לעיתים בגבינות צהובות. בדרך כלל אינו בעייתי. |
E-162 |
צבע אדום העשוי מאבקת סלק. |
E-163 |
צבע סגול העשוי מכרוב. |
המשך יבוא על קטסטרופות נוספות באוכל שלנו. מקווה שלא הפחדתי אתכם ייתר על המידה.. ואם כן אז בצדק.
טיפ השבוע: לקראת הקיץ אי אפשר לוותר על ארטיקים כמובן, בדרך כלל כאשר הצבעים טבעיים ישנו סימון בצבע ירוק על גבי האריזה עם הכיתוב: צבעים טבעיים בלבד. חפשו את הסימון ושיהיה בתיאבון.
ניתן להנות ממתוק לא צבעוני, אז לאחר כל ההפחדות הנה מתכון שכזה. באירועים משפחתיים אני אחראית על קינוח בריא.. ותמיד כועסים עלי שלא הכנתי עוד.
אז הרי לפניכם כדורי שוקולד -בהצלחה.
כדורי שוקולד
אלתור שלי לכדורים פחות מושחתים אך טעימים להפליא מומלץ להכפיל או לשלש את הכמות, כי אף פעם זה לא מספיק.
החומרים:
- חבילת ביסקוטים מקמח מלא (להשיג בכל חנות טבע נראה כמו פטיבר) להכניס לשקית ולפורר היטב
- 4 כפות חלב
- כף ברנדי
- 2 כפות קקאו
- חצי כוס סוכר חום מומס במעט מים רותחים
- רבע כוס שמן קנולה
אופן ההכנה:
- לערבב את כל החומרים בסיר ולחמם מעט 4-3 דקות
- להניח במקרר או מקפיא למשך חצי שעה ולעבודה...
- מומלץ להכין קערית עם מים ולהרטיב מדי פעם את הידיים .
- לקישוט ניתן להשתמש בסוכריות שוקולד קטנטנות של עוגה או בקוקוס.
אצלי מתחסל בקלות גם ללא קישוטים.
הערה:
במידה והתערובת יוצאת נוזלית מדי להוסיף עוד קצת ביסקוטים מפוררים או לחילופין אם התערובת יבשה מדי להוסיף מעט חלב.
(מי שרוצה מתכון פרווה יכול לנסות חלב סויה חלב שקדים או חלב אורז לרגישים).
סוף שבוע נפלא
וצבעוני.(טבעי..כמובן).
אמרת השבוע: כל מגוון הצבעים קיים בתוכנו. בידנו הבחירה אם ומתי למצוא את הקשת בענן.
יפעת מנולוביץ
נטורופתיה ותזונה
יעוץ- הדרכה- סדנאות
03-6359353 / 054-6697760
|