כולנו מרגישים כי הכעס והמתח בחיינו אינם מיטיבים עימנו, אין ספק שיש לכך השפעה שלילית על הגוף, הנפש ועל מערכות היחסים שלנו, אך מה מסתתר מאחורי הכעס? מה הכעס אומר לנו על עצמנו? כיצד הכעס משפיע על גידול ילדינו? האם אנו מנהלים את הכעס או שהכעס מנהל אותנו? ככל שההורה יקדים לטפל בהתפרצויות שלו וללמוד לשלוט בכעסים שלו, כך יהיה קל יותר לטפל בכעסים של הילד.
מה אומר לנו הכעס על עצמנו?
בדיוק בנקודה בה אנו כועסים, מסתתר הפחד שלנו, בדרך כלל מדובר בפחד הישרדותי שאינו מודע. אישה שכועסת מאוד על בן זוגה על כך שאינו מניח את נעליו במקום, היא מעירה לו והוא שוב ושוב חוזר על אותה התנהגות עד שהיא מתפרצת בכעס שאינו פרופורציונאלי למעשה שלו, היא כועסת ומאחורי הכעס שלה לעיתים קרובות מסתתר פחד שלא רואים אותה, פחד מהשפלה, פחד שלא אוהבים אותה.
הכעס בדרך כלל מסתיר פחדים הגנתיים כמו: פחד נטישה, פחד מדחייה, פחד מתלותיות...
כיצד משפיע הכעס על ילדינו?
מה קורה כאשר הילד שלנו עושה מעשה הנוגד את כללי הבית ואני מעירים לו על כך שוב ושוב, אך ללא הועיל, הילד פשוט אינו מקשיב לנו, האם נתפרץ ונרים את קולנו? האם זה עוזר לנו כאשר אנו מתפרצים בכעס על ילדינו? ההיפך הוא הנכון, כאשר הורה מתפרץ בכעס על ילדו הוא מפגין חוסר שליטה המתפרש אצל הילד כחולשה ויוצר התנגדות למסר אותו ההורה רוצה להעביר. ההורה המתפרץ בכעס משמש כמודל לילד לדרך שבה עליו להתמודד עם קונפליקטים וכך קורה שבמצב של קונפליקט, הילד מתפרץ בכעס בדיוק כמו ההורה. ככל שההורה יקדים לטפל בהתפרצויות שלו וללמוד לשלוט בכעסים שלו, כך יהיה קל יותר לטפל בכעסים של הילד.
האם אנו מנהלים את הכעס או שהכעס מנהל אותנו?
חשוב מאוד ללמוד לנהל את הכעס ולא לתת לו לנהל אותנו, יכולת ניהול הכעסים שלנו תשפיע על איכות חיינו ועל מצב בריאותנו. ניהול הכעס קשור לנושא של מוקד שליטה, אדם בעל מוקד שליטה חיצוני, במצב של כעס יאשים את כל העולם רק לא את עצמו, אדם בעל מוקד שליטה פנימי במצב של כעס סביר להניח שיחשוב איפה הוא טעה ומה החלק שלו במצב אליו נקלע.
כיצד מנהלים את הכעס ומשחררים את המתח?
ניהול הכעס ושחרור המתח נעשה בדרכים שונות כמו: שינוי מחשבתי כתוצאה מהגברת המודעות העצמית, הרפיה, דמיון מודרך, שינון הצהרות מרגיעות, זמן תגובה מתאים, הימנעות ממצבים מכעסים, מדיטציה, כתיבה טיפולית, תקשורת נכונה במצב של כעס ועוד שיטות שניתן ללמוד מאנשי מקצוע וליישם בשטח.
מתוך הרבה אנשים, זכורה לי אישה אחת במיוחד אשר חוותה שיתוקים בידיים בעקבות 25 שנים של כעסים על הבת שלה ולאחר מספר מפגשים בהם עבדנו על ניהול נכון של הכעס ושחרור המתח, השיתוקים נעלמו והקשר עם הבת חודש.
תרגיל להתמודדות עם כעס: עצמו עיניים, דמיינו מסך לבן ענק, על המסך הלבן דמיינו תמונה של המצב שמכעיס אתכם, דמיינו שהתמונה על המסך הולכת וקטנה בהדרגה עד שהיא הופכת לנקודה קטנה על המסך ונעלמת, נשמו שלוש נשימות עמוקות ופקחו את העיניים.
התרגיל פועל בשלושה מימדים: עצימת העיניים מאפשרת ניתוק מיידי מהסיטואציה המכעיסה, הקטנת התמונה מקטינה את חשיבות הסיטואציה בתת המודע, שלוש הנשימות מחדירות חמצן לגוף ומרגיעות אותנו.
12 טיפים לניהול כעסים במשפחה:
1. כאשר ילדכם כועס, הסיחו את דעתו, דברו איתו או הראו לו משהו אחר שיעניין אותו.
2. פעילות משפחתית - כל פעילות גופנית תפחית את מידת המתח ותחזק את המערכת החיסונית.
3. טיול משפחתי בטבע- אפילו 10 דקות של טיול באוויר הצח יעשו את העבודה.
4. זכרו שצעקות ואיבוד שליטה מתפרשים אצל הילד כחולשה וכחוסר כבוד.
5. השתדלו לא להגיב בזמן שאתם כועסים, חכו קצת ואז תגיבו מתוך מחשבה.
6. כבדו את הכעס של ילדכם והגיבו באמפתיה: "אני רואה שאתה כועס, אני מבינה שקשה לך..."
7. הרפיה ומדיטציה-בזמן כעס עצמו עיניים ודמיינו שאתם על חוף הים, הקשיבו לגלים ונשמו עמוק.
8. הקשיבו למוסיקה מרגיעה או שמחה וחייכו אפילו בכוח, עד שזה יהפוך לחיוך אמיתי.
9. כאשר אתם כועסים על מישהו, חשבו על המעשים הטובים שעשה והתמקדו במה שטוב בו.
10 הגיבו בחמלה, דמיינו את עצמכם במקום האדם/ הילד שעליו אתם כועסים, נסו להבין את הרגשתו.
11. צום חדשות ודיאטת טלוויזיה- נסו שבוע ללא חדשות ועם מעט טלוויזיה ותראו שאתם רגועים יותר.
12. במידה ואתם/ ילדכם לא מצליחים לשלוט בכעס, פנו לאיש מקצוע ולמדו לנהל את הכעס.
דלית הלוי סיטרוק, מומחית לניהול כעסים והתמודדות עם לחץ נפשי, תואר שני בפסיכולוגיה, בעלת מרכז לי-ולך (המרכז לטיפול והעשרה) , מתמחה בטיפול משפחתי וזוגי, בוגרת קורס גישור, מחברת הספר "עולמו של דניאל", הרצאות, סדנאות וייעוץ אישי. 052-7330456
http://www.lilach-center.com/