מזונות פלא הם סוגי מזון שונים המכילים כמויות גדולות של חומרים מזינים ובריאים. מזונות-על אלה מספקים כמויות גדולות של ויטמינים ומינרלים, מחזקים את הגוף ואת מערכת החיסון, מונעים מחלות, משפרים את תפקוד המוח, מנקים את הגוף מרעלים ובכלל, עוזרים לנו להגיע למצב של בריאות ורזון.
בחודש הקרוב אסביר כל פעם איך כל אחד ממזונות הפלא מסייעים לגוף, במטרה לגרום לכם לשלב את ההמלצות בתפריט. אינני מצפה שתרוצו לחנות הטבע הקרובה ותקנו את כל המזונות הנפלאים הללו, אך אם אתם רואים שמזון מסוים מתאים לכן או שניתן לשלבו בקלות בתפריט היומי - הרווח יהיה כולו שלכן.
באופן כללי כדאי להתנסות ולראות אילו מהמזונות הביאו לשיפור בהרגשה הכללית ואילו פחות וכמובן אילו מהמזונות מצאו חן בעיניכם.
מזונות פלא ירוקים:
מזונות אלה עשירים בכלורופיל, והוא שמקנה להם את צבעם הירוק. הכלורופיל הוא המרכיב המאפשר לצמחים להפוך את אנרגיית השמש לאנרגיה כימית, אותה הם מנצלים לצורך גדילה בתהליך הנקרא פוטוסינתזה. הכלורופיל זכה לכינוי "דם החיים של הצמח" היות והוא דומה בהרכבו למולקולת ההמוגלובין שלנו ומאפשר את תהליך ה"נשימה" של הצמח.
התכונות המופלאות של מזונות הפלא הירוקים נובעות ברובן מפעולתו של הכלורופיל. הכלורופיל עוזר לבנות תאי דם אדומים ועוזר לטהר את הדם, אנטיביוטי, מועיל לתופעות עוריות, אנטי סרטני, נוגד חמצון חזק ומשפר את תפקוד האיברים בגוף.
ירקות ועלים ירוקים:
ירקות ועלים ירוקים מועילים לגוף בעיקר בזכות כמות הכלורופיל שהם מכילים. מחקרים מראים כי צריכת ירקות ירוקים מקטינה את הסיכון לחלות במחלות לב ובסרטן.
ברוקולי נחשב לאחד הירקות הבריאים ביותר ויש המגדירים אותו "מלך הירקות". הברוקולי עשיר בסולפורפיין - פיטוכימיקל המסייע במניעת צמיחתם של גידולים סרטניים, בכלורופיל ובבטא - קרוטן שהם נוגדי חמצון חזקים ביותר, בחומצה פולית, בוויטמין C, בסידן ובסיבים תזונתיים. כולם מועילים במניעת מחלות לב וסרטן ומשפרים את הראייה.
ברוקולי הוא ירק טעים ביותר ואני מרבה להשתמש בו במתכונים השונים, אך הוא טעים גם בצורה טבעית, לאחר חליטה קצרה ובתוספת מעט מלח גרוס. כדי לשמר את כל החומרים הנהדרים שבברוקולי, מומלץ לא לבשל אותו בישול יתר, אלא להשתמש באידוי, בחליטה או בבישול קצר.
עלים ירוקים מכילים כמויות גדולות של כלורופיל וסיבים תזונתיים וערכם הקלורי הוא אפסי.
מחקרים הראו כי צריכת עלים ירוקים בתפריט מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לב וסרטן ואף מסייעת לירידה במשקל.
ישנם סוגים רבים של ירקות עליים: חסה, רוקט, תרד, גרגר נחלים, סלק עלים (מנגולד), עולש, קולרבי ועשבי תיבול ירוקים. מומלץ לשדרג את הסלט ולהוסיף לו עלים ירוקים שונים, רוב הילדים מוכנים לאכול עלי בייבי ורוקט, במיוחד בתוספת רוטב טעים. כדאי להשתמש יותר בתרד ובמנגולד בחביתות ובפשטידות משום שיש להם יתרונות בריאותיים רבים וטעם עדין. שימוש בעשבי תיבול, כגון פטרוזיליה, נענע, ריחן ושמיר מוסיף הן טעם נהדר והן ערכים תזונתיים חשובים.
ד"ר הגר שפר ND
ד"ר לנטורופתיה ומומחית לתזונה
מרכז לתזונה ואורח חיים בריא
ייעוץ תזונתי אישי ובקבוצות
בניית תפריטים לגנים |