2. הכרות מוקדמת: מומלץ לבקר עם ילדכם בגן החדש מספר ימים לפני תחילת השנה, כדאי שהילד יכיר את הגן מבחוץ ומבפנים כך שביום הראשון של הקליטה תפחת תחושת הזרות שלו.
3. מסר חיובי: העבירו לילדכם את התחושה שהוא עובר לגן הטוב ביותר עבורו, היו שלמים עם ההחלטה על המעבר ושדרו את התחושה האופטימית שיהיה לו טוב בגן, שיהיו לו חברים חדשים...לילדים יש יכולת קליטה מעולה, הם יקלטו את החששות שלכם ללא מילים ולכן חשוב שתעבדו על עצמכם בנושא זה.
4. הסתגלות הדרגתית: שריינו מספר ימי חופש, ביום הראשון מומלץ להיות עם הילד בגן לשעתיים ולחזור איתו הביתה, ביום השני להשאיר אותו לבד לזמן קצר ולחזור (מומלץ להיות בקשר טלפוני עם הגננת ולבדוק עד כמה קשה לו). ביום השלישי להאריך את הזמן היותו לבד בגן (לפי הקושי של הילד) וכך הלאה עד שיושלם תהליך ההסתגלות.
5. אופי הפרידה: הפרידה צריכה להיות קצרה, כדאי לומר: "אני הולכת עכשיו, אחזור בעוד..." לתת נשיקה וללכת. לא כדאי להעלם לילד מכיוון שזה יוצר חוסר אמון אצל הילד. אל תעמדו הרבה זמן ליד הדלת כדי לשמוע אם הוא בוכה, זה מעיק עליכם ומשדר לילד את תחושת הדאגה שלכם. אפשר לומר לילד: "אני רואה שקשה לך להיפרד, אני סומכת עליך שתתגבר".
6. אפשר לשלוח את הילד עם משהו שהוא רגיל ואוהב מהבית, זו יכולה להיות שמיכה, מוצץ, בובה, תמונה משפחתית או כל דבר אחר שירגיע אותו.
7. אמפתיה לקושי: ילדים מביעים קושי דרך בכי, חוסר תאבון, קשיי שינה, רגרסיה... חשוב להבין את המצוקה ולהביע אמפתיה לקושי של הילד.
8. אם לאחר שבוע הילד עדיין מתקשה מאוד להיפרד, אפשר להתחלף עם בן הזוג, יכול להיות שיהיה לילד יותר קל להיפרד מהאב למשל.
9. חיזוק חיובי- בכל פעם שהילד מצליח להיפרד יפה אפשר לתת לו מדבקה של כל הכבוד, לומר לו שאתם גאים בו.
10. מומלץ להקריא לילד סיפורים העוסקים בנושא של פרידה או מעבר לגן חדש ולשוחח עימו על כך. אפשר לספר לילד על חוויה אישית של פרידה שההורה עבר, או על הסתגלות לעבודה חדשה. חשוב לתת ביטוי לרגשות של פחד, עצב, התרגשות, שמחה, להעביר את המסר שמותר להיות עצוב, לבכות ולחשוש.
דלית הלוי סיטרוק , יועצת חינוכית, זוגית ומשפחתית, מומחית לניהול כעסים, תואר שני בפסיכולוגיה, תואר ראשון במדעי ההתנהגות, בעלת מרכז לי-ולך (המרכז לטיפול והעשרה), בוגרת קורס גישור, מחברת הספר "עולמו של דניאל", מנהלת פורום בוואלה, הרצאות, סדנאות וייעוץ אישי 052-7330456